Ana içeriğe atla

Burun Tıkanıklığı ve Nedenleri

Burun Tıkanıklığının Nedenleri


Septum deviasyonu - Burun eti büyümesi - Allerjik rinit - Nazal polip - Akut sinüzit - Konka Hipertrofisi - Kaudal septum deviasyonu
Burun Tıkanıklığının Nedenleri
Burun tıkanıklığı, burundan alınan havanın yeterli olmaması durumudur. Burun tıkanıklığı basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve allerjik rinit atakları döneminde görülebilmektedir. Aşağıda, uzun süredir burun tıkanıklığı şikayeti olan ve endoskopik burun içi muayenesi esnasında elde görüntüleri bulabilirsiniz.

Akut Sinüzit

Akut Sinüzit
Akut Sinüzit
Yandaki fotoğrafta, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, burun akıntısı şikayeti olan bir hastanın burun içi endoskopik muayenesinden elde edilen görüntü görülmektedir. Burun içerisinde iltihabi, sarı renkte akıntının varlığı dikkat çekmektedir. Bu hastaya tuzlu su ile burun yıkama ve medikal tedavi verildikten sonra şikayetleri ortadan kalkmıştır. Ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz linkler >> Akut Sinüzit Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? / Sinüzit Baş Ağrısına Sahip Olduğunu Düşünen 5 Kişiden 4' ünde Migren Mevcut!Endoskopik Sinüzit AmeliyatıPlastik İçme Suyu Şişesi İle Yüksek Volümlü Burun Yıkama Sistemi Nasıl Hazırlanır?Paranazal Sinüs Tomografisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

Allerjik Rinit

Allerjik Rinit
Allerjik Rinit
Yandaki fotoğrafta, burun kaşıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı şikayeti olan hastanın endoskopik muayenesinden elde edilen fotoğraf görülmektedir. Muayene fotoğrafında, burun içi mukozadaki soluk renk, şeffaf burun akıntısı, burun eti ödemi dikkat çekmektedir. Hastaya verilen allerjik rinit tedavisi sonrasında şikayetleri ortadan kalkmıştır. Allerjik rinit kronik, tekrarlayan ataklarla giden bir hastalıktır. Mevsimsel ve yıl boyu süren iki formu bulunmaktadır.

Nazal Septum Deviasyonu

Nazal Septum Deviasyonu
Nazal Septum Deviasyonu
Yandaki fotoğrafta uzun süredir burun tıkanıklığı ve ağız açık uyuma şikayetleri olan hastanın endoskopik burun muayenesi fotoğrafı görülmektedir. Fotoğrafta, burun boşluğunu ikiye ayıran burun septumunda sola doğru eğilik (deviasyon) görülmektedir. "Nazal septum deviasyonu" olarak adlandırılan bu durumda, tedavi amacıyla klasik kıkırdak eğriliği ameliyatları yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz linkler >> Travmatik Septum Deviasyonu ve Tedavi Zorlukları / Vajinal Doğumla Doğan Bebeklerde, Sezeryanla Doğan Bebeklere Göre Daha Sık Septum Deviasyonu Görülüyor! / Travmatik Nazal Septum Kırıkları ve Deviasyonları / Nazal Septum Deviasyonu Nasıl Anlaşılır?

Kaudal Septum Deviasyonu

Kaudal Septum Deviasyonu
Kaudal Septum Deviasyonu
Yandaki fotoğrafta, burun tıkanıklığı ve burun ucunda asimetri olması şikayeti olan bir hastanın burun ucu görülmektedir. Burun septumunun en alt kısmı "kaudal bölüm" olarak bilir ve bu bölgedeki eğrilikler "kaudal septum deviasyonu" olarak adlandırılmaktadır. Kaudal septum bölümü burun ucunun en önemli destek noktalarındandır ve bu bölgedeki deviasyonlarda, burun ucu desteğinin yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz link >> Kaudal Septum Deviasyonu / "Normalden Zor" Burun Ucu Ameliyatları!

Geniz Eti Büyümesi (Adenoid Hipertrofisi)

Geniz Eti Büyümesi (Adenoid Hipertrofisi)
Geniz Eti Büyümesi (Adenoid Hipertrofisi)
Yandaki fotoğrafta uzun süredir burun tıkanıklığı olan bir çocuk hastanın burun içi muayenesinden elde edilen görüntü görülmektedir. Geniz eti, burnumuzun en arkasında bulunan ve burun içinden giren havanın dönerek çarptığı bir lenfoid yapıda bir organdır. Fotoğrafta, geniz etinin büyüyerek, burun pasajını arkadan kapattığı görülmektedir. Hastaya genel anestezi altında geniz eti ameliyatı planlanmıştır. Ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz link >> Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Nazal Polip (Burun Polibi)

Nazal Polip (Burun Polibi)
Nazal Polip (Burun Polibi)
Yandaki fotoğrafta, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve aralıklı olarak burun akıntısı şikayeti olan bir hastanın yapılan burun içi muayenesi esnasında elde edilen görüntü görülmektedir. Sol maksiller sinüs ağzından kaynaklanarak geriye doğru giden burun polibi (nazal polip) görülmektedir. Bu polip türü, "Antrokoanal Polip" olarak adlandırılmaktadır.

Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi)

Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi)
Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi)
Burun eti büyümesi ve tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgileri Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) linkinde  ve aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.



Septum deviasyonu - Burun eti büyümesi - Allerjik rinit - Nazal polip - Akut sinüzit - Konka Hipertrofisi - Kaudal septum deviasyonu"Nazal Septum Deviasyonu Çeşitleri - Nazal Septum Deviasyonu Animasyonu - Kaudal Septum Deviasyonu - Anterior Septal Dislokasyon - Kaudal Septoplasti - Kaudal Septum Deviasyonu Tedavisi - Septal Spur Formasyonu - Nazal Septal Spur - Burunda Kemik Spur - Septal Spur Belirtileri - Septal Spur Tedavisi - Nazal Septum Deviasyonu Tedavisi - Deviasyon Ameliyatı Nasıl Yapılır? - Septoplasti Ameliyatı - SMR Ameliyatı" ile ilgili benzer makale linki >> Genetik Özellikler ve Burun Travmalarına Göre, Nazal Septum Deviasyonları Değişebiliyor!

Burun Tıkanıklığı İle İlgili Videolar

Nazal Septum Deviasyonu Animasyonu

Her Nazal Septum Deviasyonu Ameliyat Gerektirmez!

Deviasyon Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Nazal Septum ve Nazal Septum Deviasyonu Tanımı

Deviasyon (Burun Eğriliği, Smr, Septoplasti ya da Submüköz Rezeksiyon) Ameliyatı Animasyonu

Deviasyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?


Baş Ağrısının Gözden Kaçabilen Bir Nedeni: Burunda Kemik Spur



Burun Eti Ameliyatı

Burun Eti Operasyonu Videosu

Burun Eti Ameliyatı (Radiofrequency Turbinate Reduction)

Geniz Eti Büyümesi Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Geniz Eti Ameliyatı


Dr. Murat Enöz, Kulak Burun Bogaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü, Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel: +90 212 561 00 52
Cep tel: +90 533 6550199
Fax+90 212 542 74 47


 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Burun Estetiginden Ne Kadar Zaman Sonra Hızma (Piercing) Takılabilir?

Rinoplasti Operasyonundan Ne Kadar Zaman Sonra Hızma Takılabilir? Hızma ve pirsing (piercing)' ler, dil, dudak, kaş, burun ve vücudun diğer çeşitli kısımlarına genellikle cilt ve ciltaltı dokuları delinerek, vücut süsleme amacıyla takılan çeşitli takılardır. Bilinen takı metalleri haricinde nikel, platin ve titanyum benzeri metal içerenler de mevcuttur. Pirsingler vücudumuzdaki dış ortama karşı en büyük mikrop bariyeri olan deri bütünlüğünün bozulmasına neden olurlar. Bununla birlikte işlem esnasında enfeksiyon riskleri ve kullanılan metal içeriğe bağlı allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma (pirsing) kullanılması   Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma ne zaman takılır? - Burun estetiği sonrası pirsing ne zaman kullanılabilir? - Rinoplasti sonrası hızma ne zaman takılabilir?  Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) sonrasında, özellikle ilk 6 hafta içerisinde burun kanadı delinerek hızma takılması enfeksiyon riskini ve allerjik

Burun Estetiği Ameliyatı Rehberi 👃 - 32 - Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ödem ve Morluk Giderici İlaçlar Nasıl Kullanılabilir?

Burun Estetiği Sonrası Ödem ve Morluk Giderici Ürünler Burun estetiği ameliyatı sonrasında, göz altlarında ve burnun yanak komşuluklarında, değişen miktarlarda morarma ve ödem görülebilir. Bu durum cerrahi tekniğe, ameliyatın yapıldığı mevsime, burun kemiğine yapılan müdahaleye, hastanın yara iyileşmesi özelliklerine göre değişebilir. Ameliyat sonrasında, morluk giderici olarak üretilmiş çeşitli tedaviye yardımcı ürünler kullanılabilir. Bu ürünlerden bazılarını aşağıda paylaşmak isterim. Arnica Jel Bu ürün içerisinde, "Arnica Montana Çiçeği" nden elde edilen ekstrat bulunmaktadır. Ödem ve morluk giderici tedaviye yardımcı ürün olarak kullanılmaktadır. Jel ve krem formu mevcuttur. Bu ürünü hastalarıma, ameliyat sonrası ilk hafta günde 3 ya da 4 sefer yanak ve atele  komuşu bölgelere sürülmesini, ilk hafta sonrasında ise ilave olarak burun üzerine de sürülmesini öneriyorum. Ürünle ilgili uyarı olarak bilinmesi gerekenler, göze, mukozal alanlara, açık yaralara sürülme

Alar Kollaps - Tanımı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alar Kollaps Nedir? Alar Kollaps Tanımı - Alar Kollaps Belirtileri - Alar Kollaps Nedenleri - Alar Kollaps Tedavisi - Burnu Oluşturan Kemikler ve Kıkırdak Dokular - Burnun Görevleri ve Burun Solumasının Önemi Burun tıkanıklığı nedenleri arasında, burunda kıkırdak eğriliği (nazal septum deviasyonu), burun eti büyümesi (konka hipertrofisi), nazal polipler, enfeksiyon hastalıkları haricinde diğer bir neden olarak "alar kollaps", bazı hastalarda diğer nedenlerle birlikte ya da tek başına karşımıza çıkabilmektedir. Burnu oluşturan kemik ve kıkırdak yapılardan, en altta olan ve burun kanatlarının şeklini sağlayanı "alar kıkırdak" ya da "alar kartilaj" dır. Alar kıkırdakların dış kanatları burun kanatlarının sertliğini ve nefes alma esnasında burun kanatlarının dayanıklılığını sağlamaktadır. Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Benzer makale linki >> Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Alar Kollaps Nasıl Ortaya Çıkar? Alar Kollaps Tan