Ana içeriğe atla

Güzel Bir Burun Ucu İçin Gereken Anatomik Detaylar

Güzel Bir Burun Ucu Nasıl Olmalıdır?

Burun ucunun “güzel” olarak algılanması için, burnun genel olarak yüzdeki oranların dışına taşmaması, kişinin yüzünde farklı anatomik bozuklukların olmaması ve dışarıdan bakan kişinin ruh hali etkili olabilir. Bir kişinin, yüz hatları orantılı ve burnun uç kısmı da “güzel” olarak ifade ediliyorsa aşağıda sayılan anatomik detayların o burun ucunda mevcut olması muhtemeldir.

Burunda Tip Belirleyici Nokta (Nasal Tip Defining Point)' in Önemi

Burunda Tip Belirleyici Nokta (Nasal Tip Defining Point)
Burunda Tip Belirleyici Nokta (Nasal Tip Defining Point)

Burnun en uç bölümü “tip” olarak adlandırılmaktadır. Burnun uç kısmına bakıldığında ilk dikkati çeken ve burnun uç bölümündeki kıkırdakların en yüksek noktası seviyesine denk gelen alan “tip belirleyici nokta (tip defining point)” olarak adlandırılmaktadır. Buranın belirgin olması burun desteğinin iyi olduğu izlenimi verir. Burun ucunun güzel görünmesi ve burnun karakteristik görünümünün sağlanmasında çok önemli bir bölgedir.

Fotoğraf kaynağı: www.blog.chow.md

Supratip Kirilma Noktası (Supratip Break Point)’ in Önemi

Supratip Kirilma Noktası (Supratip Break Point)
Supratip Kirilma Noktası (Supratip Break Point)

Burunda, önden bakıldığında “Tip” bölgesinin üzerindeki alan “supratip” olarak adlandırılmaktadır. Yandan bakıldığında burun supratipten, tip bölümüne doğru bir yükselme noktası ya da açılanma alanı fark edilebilir. Bu bölge “supratip kırılma noktası (supratip break point)” olarak adlandırılmaktadır. Supratip kırılma noktasının varlığı burun ucu destetiğinin iyi olduğu anlamına gelebilir. Güzel bir burun olması için kırılma açısı zorunlu olmasa da; çoğu güzel burunda bu nokta, az belirgin de olsa saptanabilmektedir.

Nazolabial Açının Önemi

Nazolabial açı
Nazolabial açı
Nazolabial açı üst dudağın ön yüzü ile kolumella arasında bulunan açıdır. Tip projeksiyonunu belirler. Bayanlarda daha geniştir ve yaklaşık 100-110 derece arasındadır, erkeklerde ise daha dardır ve yaklaşık 90-105 derece arasındadır. Burun ucu kalkık olan bireylerde nazolabial açı normalden büyüktür. Burun ucu normalden düşük olan insanlarda bu açı normalden düşüktür. Özetle bu normal derecelerin üzerinde burun deliklerinin görüldüğü çirkin bir burun ucu ve bu derecelerin altında ise düşük burun ucu ortaya çıkmaktadır.

Fotoğraf kaynağı: www.amshere.com

Kolumellalobuler Açının Önemi

kolumella lobuler açı (kolumella-lobüler kırılma noktası / columella-lobular breakpoint
kolumella lobuler açı (kolumella-lobüler kırılma noktası / columella-lobular breakpoint

Nazal lobül, burun deliklerinin yukarısında bulunan, supratip kırılma noktasının altında kalan, burnun uç kısmındaki yumuşak dokuyu içeren alandır. Lobül ve kolumella arasında kalan bu açı burun ucundaki rotasyonu gösterir ve kolumella lobuler açı (kolumella-lobüler kırılma noktası / columella-lobular breakpoint) olarak adlandırılır. Bu açı normalde bayanlarda 95-100 derece ve erkelerde 90-95 derece arasındadır.

Sapma Açısı (Angle of Divergence)’ in Önemi

Sapma Açısı (Angle of Divergence)
Sapma Açısı (Angle of Divergence)
Sapma açısı (angle of divergence), burun kanatlarının ve kolumellanın çatısını oluşturan iki adet kıkırdak olan alar kartilajların iç bacaklarının tepe noktaları (dom bölgeleri) arasındaki açı “angle of divergence (sapma ya da ayrışma açısı)” olarak adlandırılmaktadır. Bu açı normalde 30 derece ve altındadır. Açı arttıkça domlar arası mesafe (interdomal mesafe / interdomal distance) artar ve dikdörtgen kutu görünümünde nazal tip (boxy nasal tip) ortaya çıkar. Bu açı kolumellalobuler açının oluşturulması için çok önemlidir.

Burun Ucu Estetiği (Tipplasti)' de Amaç, Doğal ve Yüze Yakışan Bir Burun Ucu Elde Etmektir!

Güzel bir burun ucunun nasıl ortaya çıktığını gösteren basit bir animasyon

Burun Ucu Estetiği (Tipplasti)
Burun Ucu Estetiği (Tipplasti)
Yukarıda anlatılan açı ve anatomik kırılma noktalarının ortaya çıktığı görülmektedir. Burun estetiğinin önemli bir parçası olan bu yöntemler kişinin yüz görünümünde önemli bir değişikliğin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Güzel ve doğal bir burun ucu oluşturabilmek için yapılması gereken işlem ve kullanılması gereken teknikler her bir hastaya göre ayrı ayrı belirlenmelidir. Her insansın yüz yapısı farklı olduğundan, ideal anatomik oranlarda bir burun ucu oluşturabilmek için yapılan burun ucu estetiği ameliyatı dikkat ve öngörü gerektiren zor bir işlemdir.

Burun ucu estetiği operasyonu ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz link >> Burun Ucu Estetiği

Konu ile ilgili kaynaklar:

Aşağıda burun ucu estetiği ameliyatı ile ilgili birkaç videoyu izleyebilirsiniz:

20 Dakikada Burun Ucu Estetiği!

Bayan Burun Ucu Estetiği Ameliyatı, Animasyon ve Örnek Fotoğraflar

Açık Teknik Burun Ucu Estetiği - Burun Ucu Kaldırma Öncesi ve Sonrası

Nose Tip Plasty (Burun Ucu Estetiği)

Kemik Kırılmadan Burun Estetiği (Nose Job Without Breaking Bone)



Dr. Murat Enöz, Kulak Burun Bogaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü, Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel: +90 212 561 00 52
Cep tel: +90 533 6550199
Fax+90 212 542 74 47


 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Burun Estetiginden Ne Kadar Zaman Sonra Hızma (Piercing) Takılabilir?

Rinoplasti Operasyonundan Ne Kadar Zaman Sonra Hızma Takılabilir? Hızma ve pirsing (piercing)' ler, dil, dudak, kaş, burun ve vücudun diğer çeşitli kısımlarına genellikle cilt ve ciltaltı dokuları delinerek, vücut süsleme amacıyla takılan çeşitli takılardır. Bilinen takı metalleri haricinde nikel, platin ve titanyum benzeri metal içerenler de mevcuttur. Pirsingler vücudumuzdaki dış ortama karşı en büyük mikrop bariyeri olan deri bütünlüğünün bozulmasına neden olurlar. Bununla birlikte işlem esnasında enfeksiyon riskleri ve kullanılan metal içeriğe bağlı allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma (pirsing) kullanılması   Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma ne zaman takılır? - Burun estetiği sonrası pirsing ne zaman kullanılabilir? - Rinoplasti sonrası hızma ne zaman takılabilir?  Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) sonrasında, özellikle ilk 6 hafta içerisinde burun kanadı delinerek hızma takılması enfeksiyon riskini ve allerjik

Burun Estetiği Ameliyatı Rehberi 👃 - 32 - Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ödem ve Morluk Giderici İlaçlar Nasıl Kullanılabilir?

Burun Estetiği Sonrası Ödem ve Morluk Giderici Ürünler Burun estetiği ameliyatı sonrasında, göz altlarında ve burnun yanak komşuluklarında, değişen miktarlarda morarma ve ödem görülebilir. Bu durum cerrahi tekniğe, ameliyatın yapıldığı mevsime, burun kemiğine yapılan müdahaleye, hastanın yara iyileşmesi özelliklerine göre değişebilir. Ameliyat sonrasında, morluk giderici olarak üretilmiş çeşitli tedaviye yardımcı ürünler kullanılabilir. Bu ürünlerden bazılarını aşağıda paylaşmak isterim. Arnica Jel Bu ürün içerisinde, "Arnica Montana Çiçeği" nden elde edilen ekstrat bulunmaktadır. Ödem ve morluk giderici tedaviye yardımcı ürün olarak kullanılmaktadır. Jel ve krem formu mevcuttur. Bu ürünü hastalarıma, ameliyat sonrası ilk hafta günde 3 ya da 4 sefer yanak ve atele  komuşu bölgelere sürülmesini, ilk hafta sonrasında ise ilave olarak burun üzerine de sürülmesini öneriyorum. Ürünle ilgili uyarı olarak bilinmesi gerekenler, göze, mukozal alanlara, açık yaralara sürülme

Alar Kollaps - Tanımı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alar Kollaps Nedir? Alar Kollaps Tanımı - Alar Kollaps Belirtileri - Alar Kollaps Nedenleri - Alar Kollaps Tedavisi - Burnu Oluşturan Kemikler ve Kıkırdak Dokular - Burnun Görevleri ve Burun Solumasının Önemi Burun tıkanıklığı nedenleri arasında, burunda kıkırdak eğriliği (nazal septum deviasyonu), burun eti büyümesi (konka hipertrofisi), nazal polipler, enfeksiyon hastalıkları haricinde diğer bir neden olarak "alar kollaps", bazı hastalarda diğer nedenlerle birlikte ya da tek başına karşımıza çıkabilmektedir. Burnu oluşturan kemik ve kıkırdak yapılardan, en altta olan ve burun kanatlarının şeklini sağlayanı "alar kıkırdak" ya da "alar kartilaj" dır. Alar kıkırdakların dış kanatları burun kanatlarının sertliğini ve nefes alma esnasında burun kanatlarının dayanıklılığını sağlamaktadır. Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Benzer makale linki >> Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Alar Kollaps Nasıl Ortaya Çıkar? Alar Kollaps Tan