Burun Etleri (Konkalar) İle İlgili Farklı Bilgiler
Burun Etleri ve Görevleri
Burun eti ameliyatı halk arasında "yeniden tekrarlıyormuş" denilen burun etlerine (konkalar) yönelik yapılan işlemlerdir. Burun etleri her bir burun deliğimizde yukarıdan aşağıya doğru 3 sıra olarak yerleşmiş, sıcak, kan damarlarından zengin üzerinde mukus tabakası bulunan yapılardır. Özellikle alt konkalar, burunla alınan havanın dönderilmesi, ısıtılması, arıtılmasında çok önemli rol üstlenirler. "Üst konka, orta konka ve alt konka" olarak isimlendirilen 3 çift burun etimiz bulunmaktadır.Burun Eti Büyümesi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Burun Etleri Çok Eskiden Gereksiz ya da Fazla Burun Dokuları Olarak Zannedilmiş!
Tıp tarihi kitaplarında, burun tıkanıklığı olan ve burun deliklerine bakılarak muayene edilen hastaların, kocaman burun etleri görülünce, patolojik ya da anormal büyümüş gereksiz yapılar olarak yorumlanmış. Yandaki gibi burun kuruluğu olan bir hastada, burun etlerinin varlığı çok önemlidir. Böyle bir hastada burun etleri de fazla olarak küçültülürse burun kuruluğu artabilir.Burun Etleri Tamamen Alınırsa Ne Olur?
Burun etlerini tamamen cerrahi olarak çıkarmak mümkün. Hatta küçültmekten daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Burun etleri eskiden yanlışlıkla tamamen çıkarılmış. Peki bu durumda ne olur? Burun etlerinin olmadığını varsayarsak, burundan alınan havanın türbülansa girmeden, lineer akımla yani hızlı ve düz bir akımla genize çarparak, alt hava yollarına gideceğini söyleyebiliriz. Yani yanlışlıkla tamamen alınan hastalar "genizim kuruyor", "burnum kanıyor", "nefes alınca hafif bir sızı hissediyorum" ve sonunda "ağzımdan kan geliyor" demişler elbette ...Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren link >> Boş Burun Sendromu
İdeal Burun Eti Küçültülmesi İşlemi Nasıl Olmalıdır?
Mademki burun etlerini tamamen almak çok zararlı; o zaman burun etlerini küçültme amacıyla farklı teknikler geliştirilmeye başlanmış elbette ...İdeal olarak burun eti mukozasına zarar vermeden, sadece burun etinin iç kısmının hacminin azaltılması en uygun olanıdır. Bu şekilde burun eti ameliyatı sonrası kabuklanma, kanama ve burun kuruluğu şikayetleri en aza indirilmektedir.
Radyofrekans İle Burun Eti Küçültülmesi (Konka Radyofrekansı)
Günümüzde hemen hemen birçok ülkede, doku direnci ölçen ve sadece burun etinin içini küçülterek, minimal mukozal hasara yol açan modern radyofrekans cihazları kullanılmaktadır. Aşağıda, farklı radyofrekans cihazlarıı ile yapılan burun eti ameliyatı videolarını izleyebilirsiniz.
Burun eti ameliyatı videoları
Burun eti ameliyatı videosu - 1
Burun eti ameliyatı videosu - 2
Burun eti ameliyatı videosu - 3
Lazerle Burun Eti Ameliyatı, İdeal Bir Burun Eti Ameliyatı Olmayabilir!
Hastalarımız, "ben lazerle yapılmasını istiyorum" ya da "lazerle burun eti ameliyatı yapıyor musunuz?" sorularını sık olarak soruyorlar. Lazer, aşırı mukozal hasara yol açmaktadır. Elbette burun etine yönelik lazer uygulamaları yapılabilir ancak; mukoza hasarını en aza indirin ve iyileşme süresini kısaltan modern doku direnci kontrollü radyofrekans cihazları varken, lazerli denemek hata olarak kabul edilebilir.Burun Eti Kimlerde Tekrar Büyüyebilir?
Burun etleri, burun havasını kendi üzerinde döndererek, sıcak mukusu tabakasına partiküllerin yapışmasını, havanın ısıtılmasını, basınçlandırılmasını sağlarlar. Yani, üzerlerine, kirli, allerjen konsantrasyonu yüksek, kuru hava çarparsa, havayı yavaşlatarak daha fazla arıtma, ısıtma, nemlendirme görevi görmek için büyümeleri beklenilebilir.Örneğin klimalı, halıfleksle kaplı, rutubetli bir ortamda çalışan allerjik bünyeli bir hasta ve bir de sigara dumanına maruz kalıyorsa burun etlerinin büyümesi gerekebilir ...
Burun Etlerimizin Büyümemesi İçin Ne Yapabiliriz?
- Allerjik bünyeli hastaların, allerji atağı dönemlerinde uygun tedavi alması ve allerjenlerden kaçınması
- Düzenli olarak günlük burun içerisinin tuzlu sularla yıkanması
- Kuru ortamlarda çalışan hastaların burun içerisinin tuzlu sularla yıkanmasından sonra, burun içi nemlendirici ürünlerin kullanılması
- Yatak odasında, küf, mantar, allerjen oranlarını düşürmek için özen gösterilmesi
- Sigara dumanından kaçınılması
- Tozlu işlerde çalışan hastaların maske kullanması ve sık aralıklı burun içerisinin tuzlu sularla yıkanması
- Burun açıcı nazal dekonjestan kullanımından kaçınılması
Burun Eti Yeniden Büyürse Ne Yapılabilir?
Medikal tedaviye rağmen burun tıkanıklığına neden olan, burun eti büyümesi (konka hipertrofisi) olan hastalarda elbette konka radyofrekansının yeniden yapılması uygundur.Konka Radyofrekansı İle Birlikte Etkiyi Arttırıcı Uygulamalar Nelerdir?
Burun etine radyofrekans uygulaması ile birlikte, burun eti içerisindeki kemiklerin dışa doğru ezilmesi, alt burun etlerinin en arakasındaki kısımların kesilmesi, burun etinin içerisindeki kemiklerin çıkarılması, burun etini vakumlayan cihazların kullanılması ve modern radyofrekans cihazlarının yanında en arka kısma ucu klasik radyofrekans cihazları ile işlem yapılması gibi çok farklı uygulamalar da yapılabilmektedir.Burun Eti Ameliyatı Sonrasında Kabuklanma İçin Öneriler
Burun eti ameliyatı sonrasında burun içerisine okyanus suları ile yıkama yapılması, burun nemlendiricisi kullanılması kabuklanmayı azaltabilir. Soğuk, kuru havalarda burun eti ameliyatı olan hastalar ilave olarak yatak odalarında soğuk buhar makinesi de kullanabilirler.Burun eti ameliyatı sonrasında burun içerisine okyanus suları ile yıkama yapılması, burun nemlendiricisi kullanılması kabuklanmayı azaltabilir. Soğuk, kuru havalarda burun eti ameliyatı olan hastalar ilave olarak yatak odalarında soğuk buhar makinesi de kullanabilirler.
Tamponsuz Burun Eti Ameliyatı
Burun içerisinde yapışıklık (sineşi) |
Genellikle yeni modern cihazlarla sadece bir iğne deliği kadar mukoza zedelenmesi yapılarak burun eti ameliyatı yapılabilmektedir. Genellikle burun eti ameliyatı tek başına yapıldığında tampon kullanılmamaktadır. Bununla birlikte travmatik işlemler sonrası ve tampon kullanılmaması durumunda yanda görüldüğü gibi burun içerisinde yapışıklık (sineşi) ortaya çıkabilmektedir.
Burun Karıştırma Burun Kuruluğuna Neden Olabilir!
Burun etlerinin sağlıklı çalışabilmesi ve görevlerini yerine getirebilmesi için burun içerisindeki mukus örtünün korunması ve mukozanın nemli olması gerekmektedir. Burun içerisine peçete ya da parmak sokulması, burun mukozasının tahriş olmasına ve nem kaybına neden olabilmektedir. Yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi nazal septumun ön kısmında, burun içerisine peçete sokulmasına bağlı olarak kuru ve kabuklanma eğiliminde olan mukozal alan görülmektedir. Burun içerisinin sadece tuzlu su ile temizlenmesi en sağlıklı burun temizleme yöntemidir.
Dr. Murat Enöz, Kulak Burun Bogaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü, Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel: +90 212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel: +90 533 6550199
Fax: +90 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder