Ana içeriğe atla

Deviasyon Ameliyatı İle İlgili Farklı Ayrıntılar

Deviasyon Ameliyatı Ayrıntılar ve Farklı Bilgiler

Deviasyon ameliyatının riskleri - Deviasyon ameliyatının faydaları - Deviasyon ameliyatının riskleri - Nazal septum perforasyonu - Septal hematom - Burun içinde yapışıklık (sineşi) - Burun şeklinde değişiklik (burunda çökme, burun ucunda düşme)
Çok sık olarak yapılan bir ameliyat olan "deviasyon ameliyatı" burundaki kıkırdak eğriliğinin düzeltilmesi (septoplasti ya da smr ameliyatı da benzer işlemler olarak yapılmaktadır) ve burun tıkanıklığı sorununun ortadan kaldırılması ve yaşam kalitesinin arttırılması için geliştirilmiş bir cerrahi prosedürdür. Bu ameliyat ile ilgili aşağıdaki farklı ayrıntıları sizlerle paylaşmak istedim.


Deviasyon (Burun Eğriliği, Smr, Septoplasti ya da Submüköz Rezeksiyon) Ameliyatı Animasyonu

Nazal Septum Deviasyonu Animasyonu

Deviasyon Ameliyatının Riskleri

Her cerrahi işlemde olduğu gibi, nazal septum deviasyonlarının düzeltilmesi için yapılan deviasyon ameliyatlarına ait farklı riskler mevcuttur. Bu riskler:

- Ameliyat öncesi burun tıkanıklığı belirtilerinin devam etmesi

Bu durum, kıkırdak eğriliğinin yetersiz düzeltilmesi ya da burun eti büyümesine bağlı olabilir.

- Burun kanaması

- Burun şeklinde değişiklik (burunda çökme, burun ucunda düşme)

Bu durum özellikle yanlış ve aşırı kıkırdak çıkarılması durumunda olmaktadır.

Burun Ucu Düşmesi, Nedenleri, Sağlık Etkileri ve Tedavisi

Deviasyon Ameliyatı Sonrası Burun Ucunda Düşme Nasıl Ortaya Çıkabilir?


Deviasyon ameliyatı sonrasında burun ucu düşmesi ortaya çıkması konusunda hazırlanmış olan yukarıdaki video ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz link >> Deviasyon Ameliyatı Sonrası Burun Ucunda Düşme Ya da Şekil Bozukluğu Nasıl Ortaya Çıkabilir?

- Nazal septum perforasyonu

Nazal septum perforasyonu
Nazal septum perforasyonu
Özellikle burun kıkırdağının her iki tarafındaki, kıkırdak zarının aynı anda delinmesine bağlı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda, burun içerisine giren havanın hızında artışa bağlı olarak, burun içerisinde kabuklanma, kuruma, burun kamanası ve burundan nefes alma esnasında ıslık tarzı ses çıkması görülebilmektedir. Özellikle septum perforasyonu çapı 2 cm' yi geçtiğinde, cerrahi onarım başarısı düşmektedir. Tedavi, açık ve kapalı teknikle perforasyon onarımı ya da nazal septal butonların kullanılması şeklindedir.

- Koku hissinde azalma

Nadir olarak burun septumunun üst kısmındaki koku bölgesi zedelenebilir. Bununla birlikte burun tıkanıklığı devam ederse koku alma yine azalabilmektedir.

- Septal hematom (nazal septumda kan toplanması)

Bu durum özellikle, kıkırdak eğrilikleri düzeltilen ve kıkırdak zarında drenaj noktası oluşturulmaması durumunda, özellikle tamponsuz burun ameliyatları esnasında ortaya çıkabilmektedir.

- Üst kesici dişlerde geçici his kaybı olması

Bu durum, septumun ön ve alt kısmındaki eğriliklerin düzeltilmesi işlemine ve bu bölgelere anestezik ilaç yapılmasına ve üst dişlerin his sinirine yakın işlem yapılmasına bağlı ortaya çıkar. Genellikle haftalar içerisinde kendiliğinden düzelir.

- Burun içerisinde yapışıklık (sineşi)

Burun içerisinde yapışıklık (sineşi)
Burun içerisinde yapışıklık (sineşi)
Bu durum özellikle tamponsuz burun ameliyatlarında ya da burun eti ameliyatı ile birlikte yapıldığında ortaya çıkmaktır. Tipik olarak, ameliyattan belirli bir süre sonra burun tıkanıklığının yeniden tekrarlaması şeklinde belirtiye neden olabilir. Tedavide, sineşi alanının kesilmesi ve araya yeniden yapışıklığı engellemek için silikon tarzı materyallerin yerleştirilerek,  1 hafta burunda tutulması işlemi yapılmaktadır.

Deviasyonu Ameliyatı Doğru Yapıldığında, Deviasyon Kendiliğinden Tekrarlamaz!

Hastalar tarafından iletilen ve çoğunlukla yanlış bilinen bir bilgi "deviasyonun ameliyat sonrası yeniden ortaya çıkabileceği" bilgisidir. Nazal septum deviasyonu yani septumdaki kıkırdak eğriliği, deviasyon ameliyatı ile düzgün bir şekilde alındığında, kendiliğinden bir daha ortaya çıkmaz. Bununla birlikte, deviasyon ameliyatı sonrasında burun travmasına uğrayan hastalarda, septum deviyasonu değişik miktarlarda yeniden ortaya çıkabilir.

Deviasyon Ameliyatı Esnasında Çıkartılan Kıkırdaklardan, Düzgün Olanlar Yeniden Yerleştirilir, Yani Septum Kıkırdağı Mümkün Olduğunca Korunur!

Deviasyon Ameliyatı Esnasında Çıkartılan Kıkırdaklardan, Düzgün Olanlar Yeniden Yerleştirilir, Yani Septum Kıkırdağı Mümkün Olduğunca Korunur!

Deviasyon ameliyatında, sadece eğri septum kıkırdağı bölümleri çıkarılmaktadır. Mimimal travmatik işlem yapılması en ugun olandır ve septumun korunabilen tüm kıkırdak alanları yerinde bırakılmalıdır. Burun desteğinin bozulmaması ve ileriye dönük herhanbi bir kaza ya da burna travma durumunda bu kıkırdakalrın yenden kullanılabilmesi olasılığı nedeniyle, düz kıkırdakların yeniden septuma yerleştirilmesi en doğru uygulamadır.

Deviasyon Ameliyatından Haftalar Sonra Bile Burun İçerisinden İp Düşebilir!

Deviasyon Ameliyatından Haftalar Sonra Bile Burun İçerisinden İp Düşebilir!
Deviasyon ameliyatı esnasında, nazal septuma eriyebilen dikişler atılabilmektedir. Bu dikişler genellikle haftalar içerisinde eriyerek burun içerisine düşebilir.
Burun Eti Büyümesi Tekrarlayabilir

Deviasyonun aksine, çok önemli görevleri bulunan ve sadece modern küçültme yöntemleri ile küçültülen burun etleri kendiliğinden yeniden büyüyebilmektedir. Burun etinin kendiliğinden büyümesi özellikle allerjik hastalarda, klimalı ve tozlu ortamlarda çalışanlarda, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları geçirenlerde daha sık görülebilir. Burun eti tekrar büyüse de, sadece küçültme işlemi yapılması uygundur. Burun etleri, buruna giren havayı dönderen, ısıtan, arıtan ve nemlendiren dokulardır. Bu eşsiz görevleri nedeniyle burun etlerinin tamamen alınması tıbbi bir hatadır.

Deviasyon Ameliyatı Öncesinde Tomografi Çekilmesi Her Zaman Gerekli Değildir!

Deviasyon Ameliyatı Öncesinde Tomografi Çekilmesi Her Zaman Gerekli Değildir!
Nazal septum deviasyonu, burun içi endoskopik muayene esnasında kolayca değerlendirilebilir. Deviasyon ameliyatı öncesinde kronik sinüzit ön tanısı olan, burun içerisinde deviasyon haricinde kitlesel patoloji şüphesi olan hastalrda ameliyat öncesinde paranazal sinüs tomografisi çekilmesi gerekebikmektedir. Bunun dışında, özel sağlık sigortaları deviasyon ameliyatı öncesinde, hastalığın tıbben belgelenmesi için paranazal sinüs tomografisi istemektedirler. Tomografi çekilmesini kabul etmeyen özel sağlık sigortalı hastalar, ikinci görüş doktor muayenesi isteyerek ameliyat kararının onaylanmasını sağlayabilmektedir.

Deviasyon Ameliyatı Doğru Yapıldığında, Yaşam Kalitesini Arttırır!

Deviasyon ameliyatının faydaları - Deviasyon ameliyatının olumlu sağlık etkileri
Deviasyon ameliyatının faydaları - Deviasyon ameliyatının olumlu sağlık etkileri
Nazal septum deviasyonunun, uyku kalitesi, kalp sağlığı, diş ve diş eti sağlığı, akciğer sağlığı üzerine farklı mekanizmalarla olumsuz etkileri olmaktadır. Nazal septum deviasyonu ortadan kaldırıldığında, burun fonksiyonları artacağından, uyku kalitesinde artma, üst ve alt solunum yolları enfeksiyonu sıklığında azalma, sportif faaliyet kapasitelerinde artma ve daha bir çok olumlu etki ortaya çıkmaktadır.

Deviasyon Ameliyatı Sonrasında Baş Ağrılarınız Azalabilir!

Burunda kemik spur
Burunda kemik spur
Nazal septum deviasyonu olan hastaların bazılarında, septumun arka tarafındaki kemik bölümünden burun etine doğru kemiksel çıkıntılar mevcuttur. "Kemik spur formasyonu", "burunda kemik çıkıntı" olarak adlandırılan bu yapı nedeniyle septumun dışındaki temas edilen alandan ağrılı uyaranların ortaya çıkması görülebilmektedir (sanki, bir iğne burun etine devamlı batırılıyor gibi!). Deviasyon ameliyatı enasında bu dikensi kemik çıkıntısının alınması hastanın gerilim baş ağrısı ya da migren ağrısı olarak düşündüğü baş ağrılarında ortadan kalkma ya da azalma görülebilmektedir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgileri "Burunda Kemik Spur Formasyonu, Tanımı, Belirtileri ve Tedavisi" linkinde bulabilirsiniz.

Dr. Murat Enöz, Kulak Burun Bogaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü, Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel: +90 212 561 00 52
Cep tel: +90 533 6550199
Fax+90 212 542 74 47


 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Burun Estetiginden Ne Kadar Zaman Sonra Hızma (Piercing) Takılabilir?

Rinoplasti Operasyonundan Ne Kadar Zaman Sonra Hızma Takılabilir? Hızma ve pirsing (piercing)' ler, dil, dudak, kaş, burun ve vücudun diğer çeşitli kısımlarına genellikle cilt ve ciltaltı dokuları delinerek, vücut süsleme amacıyla takılan çeşitli takılardır. Bilinen takı metalleri haricinde nikel, platin ve titanyum benzeri metal içerenler de mevcuttur. Pirsingler vücudumuzdaki dış ortama karşı en büyük mikrop bariyeri olan deri bütünlüğünün bozulmasına neden olurlar. Bununla birlikte işlem esnasında enfeksiyon riskleri ve kullanılan metal içeriğe bağlı allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma (pirsing) kullanılması   Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma ne zaman takılır? - Burun estetiği sonrası pirsing ne zaman kullanılabilir? - Rinoplasti sonrası hızma ne zaman takılabilir?  Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) sonrasında, özellikle ilk 6 hafta içerisinde burun kanadı delinerek hızma takılması enfeksiyon riskini ve allerjik

Burun Estetiği Ameliyatı Rehberi 👃 - 32 - Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ödem ve Morluk Giderici İlaçlar Nasıl Kullanılabilir?

Burun Estetiği Sonrası Ödem ve Morluk Giderici Ürünler Burun estetiği ameliyatı sonrasında, göz altlarında ve burnun yanak komşuluklarında, değişen miktarlarda morarma ve ödem görülebilir. Bu durum cerrahi tekniğe, ameliyatın yapıldığı mevsime, burun kemiğine yapılan müdahaleye, hastanın yara iyileşmesi özelliklerine göre değişebilir. Ameliyat sonrasında, morluk giderici olarak üretilmiş çeşitli tedaviye yardımcı ürünler kullanılabilir. Bu ürünlerden bazılarını aşağıda paylaşmak isterim. Arnica Jel Bu ürün içerisinde, "Arnica Montana Çiçeği" nden elde edilen ekstrat bulunmaktadır. Ödem ve morluk giderici tedaviye yardımcı ürün olarak kullanılmaktadır. Jel ve krem formu mevcuttur. Bu ürünü hastalarıma, ameliyat sonrası ilk hafta günde 3 ya da 4 sefer yanak ve atele  komuşu bölgelere sürülmesini, ilk hafta sonrasında ise ilave olarak burun üzerine de sürülmesini öneriyorum. Ürünle ilgili uyarı olarak bilinmesi gerekenler, göze, mukozal alanlara, açık yaralara sürülme

Alar Kollaps - Tanımı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alar Kollaps Nedir? Alar Kollaps Tanımı - Alar Kollaps Belirtileri - Alar Kollaps Nedenleri - Alar Kollaps Tedavisi - Burnu Oluşturan Kemikler ve Kıkırdak Dokular - Burnun Görevleri ve Burun Solumasının Önemi Burun tıkanıklığı nedenleri arasında, burunda kıkırdak eğriliği (nazal septum deviasyonu), burun eti büyümesi (konka hipertrofisi), nazal polipler, enfeksiyon hastalıkları haricinde diğer bir neden olarak "alar kollaps", bazı hastalarda diğer nedenlerle birlikte ya da tek başına karşımıza çıkabilmektedir. Burnu oluşturan kemik ve kıkırdak yapılardan, en altta olan ve burun kanatlarının şeklini sağlayanı "alar kıkırdak" ya da "alar kartilaj" dır. Alar kıkırdakların dış kanatları burun kanatlarının sertliğini ve nefes alma esnasında burun kanatlarının dayanıklılığını sağlamaktadır. Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Benzer makale linki >> Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Alar Kollaps Nasıl Ortaya Çıkar? Alar Kollaps Tan