Ana içeriğe atla

Burun Estetiği Ameliyatından Sonra Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Burun Estetiği Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Burun estetiği sonrası banyo yapılabilir mi? - Burun estetiği sonrası beslenme - Burun estetiğinden ne kadar süre sonra işe başlanılabilir? - Burun içerisindeki silikon splintler ne kadar süre kalmalıdır? - Burun bandajı ne zaman sökülür? - Burun bandajı kendiliğinden çıkarsa ne yapılmalıdır? - Rinoplasti ameliyatı sonrası hangi işler sakıncalıdır? - Burun estetiği sonrası makyaj yapılabilir mi? - Burun estetiği sonrası masaj teknikleri - Burun estetiği sonrası iyileşmeyi hızlandırıcı ilaçlar nelerdir?
Burun estetiği sonrası banyo yapılabilir mi? - Burun estetiği sonrası beslenme - Burun estetiğinden ne kadar süre sonra işe başlanılabilir? - Burun içerisindeki silikon splintler ne kadar süre kalmalıdır? - Burun bandajı ne zaman sökülür? - Burun bandajı kendiliğinden çıkarsa ne yapılmalıdır? - Rinoplasti ameliyatı sonrası hangi işler sakıncalıdır? - Burun estetiği sonrası makyaj yapılabilir mi? - Burun estetiği sonrası masaj teknikleri - Burun estetiği sonrası iyileşmeyi hızlandırıcı ilaçlar nelerdir?

Burun estetiği sonrası banyo yapılabilir mi?

Burun estetiği ameliyatı (ya da rinoplasti ameliyat) açık ya da kapalı teknikle yapılabilmektedir. Açık teknikte cilt kesisi daha fazla olmaktadır. Burnun ameliyat sonrası ilk hafta banyo suyu ile temas etmemesi gerekmektedir. Burun estetiği olan hastalarıma önerdiğim, başlarını arkaya doğru yatırarak saçlarını bir kuaförde yıkatmaları ve vücutlarını kendilerinin yıkamasıdır. Banyo esnasında kaynar ve buharlı suyun kullanılması burun kanamasını ve burun ödemini arttırabilmektedir. Burun üzerindeki bandaj ve atel alındıktan sonraki ikinci haftada, banyo suyunun teması burun için zararlı olmayabilir. Çoğu hastam ameliyat sonrası 2. haftadan sonra normal tüm vücut olarak duş almaya başlamaktadır.

Burun estetiği sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Burun estetiği sonrasında dikkat edilmesi gereken özel bir diyet listesi olmasa da aşağıdaki özelliklere uygun beslenilmesi uygun olacaktır.

- Kabız olunmaması için posalı gıdalarla beslenilmesi (ıkınmaya bağlı burun kanamaları olabilmektedir)
- Yüze sıcak buhar ya da ısı temasını engellemek için kaynar gıdalardan (sıcak olarak hazırlanmış çay, süt, çorba ...) uzak durulması
- Kanama zamanını etkileyebilen sarımsaktan durulması
- C vitamini ve protein içeriği yüksek gıdaların alınması yara iyileşmesi için faydalı olacaktır.

Ameliyat öncesi C vitamini tabletlerin ve diğer vitamin haplarının kullanılması tartışmalıdır.

Burun estetiğinden ne kadar süre sonra işe başlanılabilir?

Burun estetiği ameliyatı sonrasında 1. haftadan sonra genellikle masabaşında yapılan işler yapılabilirken; tansiyon ve kalp atımında yükselmeye neden olabilecek, yürüyüş, yük kaldırma, araç kullanma gibi aktivitelerin olduğu işlerde çalışanlar için ilk 2 hafta çalışılmaması idealdir.

Burun içerisindeki silikon splintler ne kadar süre kalmalıdır?

Burun estetiği ameliyatı sonrasında burun içerisine yerleştirilen silikon splintler genellikle 7-10 gün sonra alınmaktadır. Silikon splintlerin alınması esnasında, klasik tamponlar alınırken görülen, ağrı ve kanama genelde olmaz.

Burun estetiği ameliyatları esnasında genellikle burun eti ameliyatı (konka radyofrekansı - burun eti küçültülmesi ameliyatı) da yapıldığından, 7-10 içerisinde burun etlerinde iyileşme çoğunlukla tamamlanmaktadır. Bu dönemde, burun eti ve burun septumu arasına yerleştirilen burun içi silikon splintler aradaki yapışıklıkları engellemektedir.

Burun içerisindeki silikon splintler çıkartılırken çok ağrı olur mu?

Burun içerisine yerleştirilen silikon splintler burun septumunun uç kısmına genellikle sadece atılan bir tane dikişle sabitlenmektedir ve silikon splintler temas halinde bulunan dokulara yapışmama özelliğine sahiptir. Sadece splintler açıkartılırken dikişin alınmasına bağlı çok az miktarda acı hissedilebilir. Kıl kopması ya da doku tahribatı olmadığından, silikon splint çıkarılması esnasında genellikle hissedilen rahatsızlık hissi klasik tamponlara göre çok azdır.

Burun bandajı ne zaman sökülür?

Burun bandajı genellikle atel ve estetik bantlarından oluşmaktadır. Bunlar genellikle 7. günde alınmaktadır.

Burun bandajı kendiliğinden çıkarsa ne yapılmalıdır?

Özellikle cildi yağlı olan insanlarda, burun bantları deriden kolayca ayrılarak, 1 haftadan önce atelin çıkmasına neden olabilmektedir. Burun bandajı kendiliğinden çıkar ve atel burundan ayrılırsa, korkacak bir durum yoktur. Yalnızca, burnun travmaya uğramamasına özen gösterilmeli ve ilgili ameliyatı yapan hekim bilgilendirilmelidir. Genellikle yeniden burun bandajına gerek yoktur.

Rinoplasti ameliyatı sonrası hangi işler sakıncalıdır?

Rinoplasti ameliyatı sonrasında, kan basıncında ve kalp atım sayısında yükselmeye neden olan, tüm işler ve sportif faaliyetler sakıncalıdır.

Ameliyattan sonraki 1. günün sonundan itibaren akşam yapılan yürüyüşlerin, yüzdeki ödemin dağılması ve yara iyileşmesinin hızlanması konusunda etkili olabilmektedir.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında ilk hafta sadece yatakta istirahat etmek doku ödemini arttırarak iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir, bu nedenle akşam serinliğinde, hastanın günlük yaklaşık 30-45 arası ritimli yürüyüş yapması faydalı olabilir.

Burun estetiği ameliyatı sonrası göz altı ve yüzde morluk, ödem ne kadar süre görülebilir?

Burun estetiği ameliyatı sonrasında ilk birkaç gün gözaltı morluğu artabilir. Genellikle 3-4 gün geçtikten sonra morluklar azalmaya başlar. Göz altında az miktarda yeşile çalan renk değişikliği olur ve ikinci haftadan sonra tamamen ortadan kalkar.

Burun estetiği ameliyatı, dokuya saygılı modern tekniklerle yapıldığında, yüzde aşırı ödem, kanama ya da ağrıya neden olmaz. Burun estetiği ameliyatı sonrasında,

Burun estetiği sonrası makyaj yapılabilir mi?

Burun estetiğinden sonraki ilk hafta ağır makyaj yapılması sakıncalıdır. İkinci haftadan sonra yoğun olmadan makyaj yapılabilir.

Burun estetiği sonrası masaj teknikleri

Burun estetiği sonrasında, bebek yağı, zeytinyağı ya da badem yağı ile burnun üst kısmına ve yanlarına simetrik masaj yapılması önemlidir. Masajlar mutlaka ameliyatı yapan hekime danışılmalıdır.

Burun estetiği sonrası iyileşmeyi hızlandırıcı ilaçlar nelerdir?

Burun estetiği ameliyatı sonrası  burun içerisinin okyanus suları ile yıkanması ve nemlendirici damlaların kullanılması faydalıdır. En çok tercih ettiğim Rinopanteina damla ya da Nazalnem damla, Siccnazal burun merhemi burun içerisindeki mukozanın neminin arttırılması, kabukların azaltılması ve burunda kuruluk hissinin ortadan kaybolması için faydalı ürünlerdir. Özellikle ilk 2 hafta burun içerisine steril okyanus suyu spreylerin kullanılması, ikinci haftadan sonra kabukların da uzaklaştırılması için yüksek basınçlı Sinomarin ENT Sprey' in ve Sinüs Rinse' nin kullanılması faydalıdır.

Açık teknikle yapılan burun estetiği ameliyatlarında, burun ucundaki kesi bölgesine ilk hafta antibiyotikli pomat sürülmesi uygundur. Burun kemiğine yönelik yapılan osteotomi, burun dışından yapıldıysa, bu bölgelerin güneş ışığı ile temasından kaçınılması ve 1. haftadan sonra dışarıya çıkarken yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanılması faydalıdır.

Burun estetiği ameliyatı öncesinde C vitamini ve K vitamini haplarının kullanılması ve ameliyat sonrası gözaltı morlukların azaltılması amacıyla yine bu vitaminleri ve farklı bitkisel ürünlerin kullanılabilmektedir.


Dr. Murat Enöz, Kulak Burun Bogaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü, Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel: +90 212 561 00 52
Cep tel: +90 533 6550199
Fax+90 212 542 74 47


 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Burun Estetiginden Ne Kadar Zaman Sonra Hızma (Piercing) Takılabilir?

Rinoplasti Operasyonundan Ne Kadar Zaman Sonra Hızma Takılabilir? Hızma ve pirsing (piercing)' ler, dil, dudak, kaş, burun ve vücudun diğer çeşitli kısımlarına genellikle cilt ve ciltaltı dokuları delinerek, vücut süsleme amacıyla takılan çeşitli takılardır. Bilinen takı metalleri haricinde nikel, platin ve titanyum benzeri metal içerenler de mevcuttur. Pirsingler vücudumuzdaki dış ortama karşı en büyük mikrop bariyeri olan deri bütünlüğünün bozulmasına neden olurlar. Bununla birlikte işlem esnasında enfeksiyon riskleri ve kullanılan metal içeriğe bağlı allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma (pirsing) kullanılması   Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma ne zaman takılır? - Burun estetiği sonrası pirsing ne zaman kullanılabilir? - Rinoplasti sonrası hızma ne zaman takılabilir?  Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) sonrasında, özellikle ilk 6 hafta içerisinde burun kanadı delinerek hızma takılması enfeksiyon riskini ve allerjik

Burun Estetiği Ameliyatı Rehberi 👃 - 32 - Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ödem ve Morluk Giderici İlaçlar Nasıl Kullanılabilir?

Burun Estetiği Sonrası Ödem ve Morluk Giderici Ürünler Burun estetiği ameliyatı sonrasında, göz altlarında ve burnun yanak komşuluklarında, değişen miktarlarda morarma ve ödem görülebilir. Bu durum cerrahi tekniğe, ameliyatın yapıldığı mevsime, burun kemiğine yapılan müdahaleye, hastanın yara iyileşmesi özelliklerine göre değişebilir. Ameliyat sonrasında, morluk giderici olarak üretilmiş çeşitli tedaviye yardımcı ürünler kullanılabilir. Bu ürünlerden bazılarını aşağıda paylaşmak isterim. Arnica Jel Bu ürün içerisinde, "Arnica Montana Çiçeği" nden elde edilen ekstrat bulunmaktadır. Ödem ve morluk giderici tedaviye yardımcı ürün olarak kullanılmaktadır. Jel ve krem formu mevcuttur. Bu ürünü hastalarıma, ameliyat sonrası ilk hafta günde 3 ya da 4 sefer yanak ve atele  komuşu bölgelere sürülmesini, ilk hafta sonrasında ise ilave olarak burun üzerine de sürülmesini öneriyorum. Ürünle ilgili uyarı olarak bilinmesi gerekenler, göze, mukozal alanlara, açık yaralara sürülme

Alar Kollaps - Tanımı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alar Kollaps Nedir? Alar Kollaps Tanımı - Alar Kollaps Belirtileri - Alar Kollaps Nedenleri - Alar Kollaps Tedavisi - Burnu Oluşturan Kemikler ve Kıkırdak Dokular - Burnun Görevleri ve Burun Solumasının Önemi Burun tıkanıklığı nedenleri arasında, burunda kıkırdak eğriliği (nazal septum deviasyonu), burun eti büyümesi (konka hipertrofisi), nazal polipler, enfeksiyon hastalıkları haricinde diğer bir neden olarak "alar kollaps", bazı hastalarda diğer nedenlerle birlikte ya da tek başına karşımıza çıkabilmektedir. Burnu oluşturan kemik ve kıkırdak yapılardan, en altta olan ve burun kanatlarının şeklini sağlayanı "alar kıkırdak" ya da "alar kartilaj" dır. Alar kıkırdakların dış kanatları burun kanatlarının sertliğini ve nefes alma esnasında burun kanatlarının dayanıklılığını sağlamaktadır. Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Benzer makale linki >> Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Alar Kollaps Nasıl Ortaya Çıkar? Alar Kollaps Tan