Ana içeriğe atla

Nazal Valv: Burun İçerisindeki En Dar Havayolu Bölgesi

Nazal Valv Bölgesi

Nazal valv bölgesi burun deliklerinin hemen gerisinde bulunan ve burun havayolu direncinin en fazla olduğu alandır. Bir fizik kuramı olan "Poiseuille Kanunu" na göre, yarıçapları farklı olan tek bir hava pasajında, geçen hava akımının miktarı, yarıçap oranlarının 4. kuvveti kadar artar ya da azalır. Yani 2 mm yarıçapı olan bir pasajdan 1 mm yarıçapı olan pasaja geçildiğinde hava akımı 16 kat azalır. Buna göre, burnun en dar havayolu bölgesi olan valv bölgesinde ufak çapta azalma ve artışlar, hava akımında ciddi değişikliklere neden olabilir.

Nazal Valv Bölgesi Anatomisi

Nazal Valv Bölgesi Anatomisi - İç Nazal Valv - Dış Nazal Valv
Nazal Valv Bölgesi Anatomisi - İç Nazal Valv - Dış Nazal Valv

Nazal valv bölgesi, burun deliklerinden hemen sonraki alandır ve kısaca sınırları aşağıdaki şekilde tarif edilebilir:

- Üst dışta, üst lateral kıkırdağın alt kenarı
- İçte burun septumu
- Altta kemik priform apertür bulunmaktadır.

Nazal valv bölgesi iç nazal valv ve dış nazal valv olmak üzere ikiye ayrılabilir. İç nazal valv burun septumun üst kırmı ile üst lateral kıkırdağın alt ucu arasındaki bölgedir. Dış nazal valv, iç nazal valv bölgesinin 1-1.5 cm önündedir ve alar kartilajın lateral bacağındaki ve sesamoid kartilajların çevresindeki bağ dokusundan oluşmaktadır. Havayolu direncinden sorumlu olan esas valv bölgesi, iç nazal valvdir. Bazı insanlarda, bu bölgeler dar olmasa da; nefes alma esnasında burun kanatları ile birlikte çökebilecek kadar gevşek yapıda olabilir. Bu duruma "alar kolaps" denilir. Bununla ilgili olarak "Alar Kollaps - Tanımı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi" linkine göz atabilirsiniz.

Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) esnasında, nazal valv bölgesinin direncinin ve açısının korunması, burun havayolunun daralmaması için çok önemlidir.

Deviasyon Ameliyatı İle Birlikte Burun Ucu Kaldırılması, Nazal Valv Açısını Arttırabilir!

Kolumellar strut greft nedir ve nasıl yerleştirilir? - Eksternal strut greft nasıl yerleştirilir? - Eksternal strut greft burun ucununun görünümünü nasıl etkiler? - Eksternal strut greftin avantajları nelerdir - Burun ucu kaldırma - Burun ucu desteği
Kolumellar strut greft nedir ve nasıl yerleştirilir? - Eksternal strut greft nasıl yerleştirilir? - Eksternal strut greft burun ucununun görünümünü nasıl etkiler? - Eksternal strut greftin avantajları nelerdir - Burun ucu kaldırma - Burun ucu desteği

Burun boşluğunu ikiye ayıran nazal septumdaki eğrilikler, nazal valvi etkilemeden burun tıkanıklığına neden olabilmektedir. Nazal septum deviasyonu tedavisi amacıyla yapılabilecek ameliyatlar (deviasyon ameliyatı - smr ameliyatı - septoplasti ameliyatı) esnasında, burun ucuna kalıcı kıkırdak dolgusu yapılarak kaldırılabilir. Bu şekilde nazal valv bölgesi açısı bir miktar genişleyebilmekte ya da valv bölgesi direnci artabilmektedir.

Yandaki fotoğrafta kıkırdak eğriliği ameliyatı ile birlikte ve eksternal strut greft yerleştirilen hastanın burun ucu görümü mevcuttur. Burun deliklerini önden ikiye ayıran kolumella bölgesindeki iki adet dikiş görülmektedir.
Konuyla ilgili olarak "Farkli Bir Burun Ucu Kaldırma Yöntemi: Eksternal Strut Greft" linkine göz atabilirsiniz.

Spreader Greft İle Nazal Valv Açısının Genişletimesi

Spreader Greft - Burun Valv Bölgesi - Nazal Valv Ameliyatı
Spreader Greft - Burun Valv Bölgesi - Nazal Valv Ameliyatı
Spreader greftler, üst lateral kıkırdak ile nazal septumun üst kısmı arasına, kıkırdak zarı altından tünel açılarak yerleştirilen şerit şeklinde kıkırdaklardır. Spreader greftlerin burun ameliyatları esnasında sağlaığı etkiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

- Burun septumunun stabilize edilmesi
- Nazal valv açısını genişletilmesi ve havayolunu kesit alanının arttırılması
- Burun dorsumumun kalınlaştırılması
Spreader Greft - Burun Valv Bölgesi - Nazal Valv Ameliyatı
Spreader Greft - Burun Valv Bölgesi - Nazal Valv Ameliyatı

Yukarıdaki fotoğtafta daralmış nazal valv açısı olan buruna yerleştirilen spreader greftlerin kesitsel görünümde, nazal valv açısını genişlettiği görülmektedir.

Nazal valv ameliyatı ne kadar sürer?

Nazal valv cerrahisi esnasında ykarıdaki spreader greft uygulamasının yanında, alar batten greft denilen ve burun kanat kıkırdağının üzerine yerleştirilen, dış nazal valvin açılmasını sağlayan greft uygulaması ve alar kanatların ters çevrilerek yeniden yerine dikilmesi, burun ucunun kolumellar sturt greft ile desteklenmesi ve burun ucu kıkırdak açılarının değiştirilerek burun ucunun kaldırılması gibi teknikler spreader greft uygulaması ile birlikte yapılabilir. Bu tekniklerin uyghulanmasına göre toplam ameliyat süresi 45 dk - 90 dk arasında değişebilmektedir.

Nazal valv ameliyatı fiyatı 2020

Nazal valv ameliyatı (nazal valv operasyonu) fiyatı hastanelere ve beraberinde yapılan diğer işlemlere göre 7000 TL ile 12000 TL arasında değişmektedir. Bazen burun ucu estetiği ya da burun estetiği ameliyatının bir parçası olarak da nazal valv cerrahisi yapılmaktadır.


Nazal Valv Cerrahisi ve Burun Estetiği Ameliyatı
Bazı hastalarda, estetik burun ameliyatı (rinoplasti) sadece mevcut estetik sorunların düzeltilmesi amacıyla değil; aynı zamanda, burun tıkanıklığına neden olabilecek nazal valv darlığı gibi sorunlarn giderilmesi amacıyla da planlanabilmektedir. Yukarıdaki fotoğrafta her iki nazal valv bölgesinde darlığı olan hastanın burun estetiği ameliyatı öncesi ve sonrası burun fotoğrafları görülmektedir.

Dr. Murat Enöz, Kulak Burun Bogaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü, Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel: +90 212 561 00 52
Cep tel: +90 533 6550199
Fax+90 212 542 74 47


 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Burun Estetiginden Ne Kadar Zaman Sonra Hızma (Piercing) Takılabilir?

Rinoplasti Operasyonundan Ne Kadar Zaman Sonra Hızma Takılabilir? Hızma ve pirsing (piercing)' ler, dil, dudak, kaş, burun ve vücudun diğer çeşitli kısımlarına genellikle cilt ve ciltaltı dokuları delinerek, vücut süsleme amacıyla takılan çeşitli takılardır. Bilinen takı metalleri haricinde nikel, platin ve titanyum benzeri metal içerenler de mevcuttur. Pirsingler vücudumuzdaki dış ortama karşı en büyük mikrop bariyeri olan deri bütünlüğünün bozulmasına neden olurlar. Bununla birlikte işlem esnasında enfeksiyon riskleri ve kullanılan metal içeriğe bağlı allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma (pirsing) kullanılması   Burun estetiği ameliyatı sonrası hızma ne zaman takılır? - Burun estetiği sonrası pirsing ne zaman kullanılabilir? - Rinoplasti sonrası hızma ne zaman takılabilir?  Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) sonrasında, özellikle ilk 6 hafta içerisinde burun kanadı delinerek hızma takılması enfeksiyon riskini ve allerjik

Burun Estetiği Ameliyatı Rehberi 👃 - 32 - Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ödem ve Morluk Giderici İlaçlar Nasıl Kullanılabilir?

Burun Estetiği Sonrası Ödem ve Morluk Giderici Ürünler Burun estetiği ameliyatı sonrasında, göz altlarında ve burnun yanak komşuluklarında, değişen miktarlarda morarma ve ödem görülebilir. Bu durum cerrahi tekniğe, ameliyatın yapıldığı mevsime, burun kemiğine yapılan müdahaleye, hastanın yara iyileşmesi özelliklerine göre değişebilir. Ameliyat sonrasında, morluk giderici olarak üretilmiş çeşitli tedaviye yardımcı ürünler kullanılabilir. Bu ürünlerden bazılarını aşağıda paylaşmak isterim. Arnica Jel Bu ürün içerisinde, "Arnica Montana Çiçeği" nden elde edilen ekstrat bulunmaktadır. Ödem ve morluk giderici tedaviye yardımcı ürün olarak kullanılmaktadır. Jel ve krem formu mevcuttur. Bu ürünü hastalarıma, ameliyat sonrası ilk hafta günde 3 ya da 4 sefer yanak ve atele  komuşu bölgelere sürülmesini, ilk hafta sonrasında ise ilave olarak burun üzerine de sürülmesini öneriyorum. Ürünle ilgili uyarı olarak bilinmesi gerekenler, göze, mukozal alanlara, açık yaralara sürülme

Alar Kollaps - Tanımı, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alar Kollaps Nedir? Alar Kollaps Tanımı - Alar Kollaps Belirtileri - Alar Kollaps Nedenleri - Alar Kollaps Tedavisi - Burnu Oluşturan Kemikler ve Kıkırdak Dokular - Burnun Görevleri ve Burun Solumasının Önemi Burun tıkanıklığı nedenleri arasında, burunda kıkırdak eğriliği (nazal septum deviasyonu), burun eti büyümesi (konka hipertrofisi), nazal polipler, enfeksiyon hastalıkları haricinde diğer bir neden olarak "alar kollaps", bazı hastalarda diğer nedenlerle birlikte ya da tek başına karşımıza çıkabilmektedir. Burnu oluşturan kemik ve kıkırdak yapılardan, en altta olan ve burun kanatlarının şeklini sağlayanı "alar kıkırdak" ya da "alar kartilaj" dır. Alar kıkırdakların dış kanatları burun kanatlarının sertliğini ve nefes alma esnasında burun kanatlarının dayanıklılığını sağlamaktadır. Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Benzer makale linki >> Burun Kanadı Çökmesi ve Tedavisi Alar Kollaps Nasıl Ortaya Çıkar? Alar Kollaps Tan