Intranazal Silikon Splint Neden Kullanılır?
Burun ameliyatları sonrasında aşağıdaki nedenlerden dolayı farklı özelliklerde burun tamponları burun içerisine yerleştirilmektedir:- Burun içerisinde yapışıklıkları engellemek
- Burun septumunu sabitlemek
- Kanamayı engellemek
- Nazal septumda kan birikmesini engellemek
Burun tamponları bu özelliklerden birini ya da birkaçını sağlayabilmektedir.
Burun Tamponlarının Özellikleri, Avantajları ve Dezavantajları
Silikon Splint - Burun Tamponu - Tamponsuz Burun Ameliyatı - Silikon Splintin Avantajları - Burun Tamponlarının Özellikleri - Burun Ameliyatlarında Kullanılan Tamponlar |
Burun tamponlarının özellikleri, avantajları ve dezavantajları aşağıdaki şekilde sunulabilir:
- Burun içerisinde şişen ve burun içerisindeki dokulara baskı uygulayan Merocell Tamponlar kanama kontrolünde birçok avantaja sahiptir. İçlerinde silikon havayolu bulunan formları da mevcuttur. Bununla birlikte burun içerisindeki dokulara çık sıkı basınçla yapışabilir, çıkarılırken ağrıya neden olurlar ve enfeksiyon riskini arttırabilirler. Burun içerisinde genellikle en fazla 3 gün tutulurlar.
- Burun içerisinde kanama alanlarına kendiliğinden yapışan ve eriyerek burun içerisinden atılan spongostan ve Nasapore türevi tamponların kanama kontrolü etkisi Merocel Tamponlar kadar olmasa da vardır. Ağrısız bir şekilde kendiliğinden ya da okyanus suyu sprey kullanıldığında çıkabilir. 3-4 gün burun içerisinde kalabildiklerinden, burun eti ameliyatı sonrası şien burun etleri ile nazal septum arasındaki izolasyon görevini bu süreden daha uzun yapamadıklarından nadiren de olsa burun septumu ve burun eti arasında yapışıklıkları engelleyemeyebilirler.
- Nazal Silikon Splint' ler burun içerisinde burun ucuna bir dikişle tutturularak yaklaşık 7 gün boyunca yerinde tutulurlar. Enfeksiyon riskini arttırmazlar. Hava deliği olduğundan hastanın nefes almasına olanak sağlarlar. Dikiş alındığında, acısız ve kolayca burun içerisinden çıkarılabilirler. Burun içerisinde 7 gün tutulabildiğinden bu sürenin sonunda genellikle burun içi mukoza iyileşme süreci çoğunlukla tamamlandığı için burun içi yapışıklıkları engellerler. Silikon Splintlerin dış kısmında kanamayı durduran spongostan türevi maddeler içeren formları da mevcuttur.
Yukarıdaki videoda, deviasyon ameliyatı sonrasında burun içerisine yerleştirilen ve septumun ön kısmına tespit edilen silikon splintler görülmektedir.
Burun ameliyatlarından burun kıkırdağı eğriliği ameliyatları tek başına yapıldığında tampon kullanılmayabilir. "ENTact Septal Stapler" denilen burun içi stapler uygulama sistemi ile nazal septum ameliyat sonrası stabil hale getirilebilir. Bununla birilikte burun eti ameliyatı da yapıldıysa, şişen burun etleri nazal septumla temas edebilmekte ve temas noktalarında yapışıklıklar (burun içi sineşiler) ortaya çıkabilmektedir. Burun eti ameliyatı ve deviasyon ameliyatı birlikte yapıldığında silikon splint yerleştirilmesi, burun içerisinde yapışıklık olmasını engeller, burun septumunun sabit kalmasını sağlar ve içerisindeki delik sayesinde hastanın splint çıkarılana kadar burundan nefes almasına olanak sağlar.
Silikon Splint' lerin bu avantajları nedeniyle burun ameliyatlarından sonra kullanılması, ameliyat başarını etkileyebilmektedir.
Silikon Burun Tamponu Nasıl Çıkarılır? (Nasal Splint Removal)
Tamponsuz Burun Ameliyatı mı Yoksa Silikon Splint Kullanılarak Yapılan Burun Ameliyatı mı Daha Avantajlı?
Silikon burun tamponu - Silikon splint |
Silikon Splint' lerin bu avantajları nedeniyle burun ameliyatlarından sonra kullanılması, ameliyat başarını etkileyebilmektedir.
Dr. Murat Enöz, Kulak Burun Bogaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü, Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel: +90 212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel: +90 533 6550199
Fax: +90 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder